Monday, December 15, 2008

Apa itu bon?

Apa itu bon?

Bon adalah akujanji hutang diterbitkan badan kerajaan atau syarikat. Dengan melabur dalam bon, anda sebenarnya berperanan sebagai pemberi pinjaman manakala badan kerajaan atau syarikat yang menerbitkan bon adalah peminjam.

Sebagai balasan, penerbitnya akan membayar faedah tetap (dikenali sebagai kadar kupon) bagi sepanjang tempoh pinjaman dan memulangkan jumlah pokok yang dipinjam apabila ia matang.

Contoh bon ialah Bon Simpanan Merdeka 2008 diterbitkan Bank Negara Malaysia untuk warga emas.

Di Malaysia, ada dua jenis bon iaitu bon kerajaan dan bon korporat. Bagi bon kerajaan, penerbitnya ialah kerajaan, Bank Negara Malaysia dan institusi separuh kerajaan.

Bon korporat dan sekuriti bersandarkan aset pula diterbitkan Cagamas Bhd, institusi kewangan dan syarikat bukan kewangan.

Pelabur utama bon di Malaysia ialah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dana pencen, syarikat insurans dan institusi kewangan lain.

Harga bon dipengaruhi pelbagai faktor, dan antara yang paling penting ialah kadar faedah, inflasi, tarikh matang dan kualiti kredit.

Kadar Faedah

Bon mudah dipengaruhi turun naik kadar faedah. Jika kadar faedah naik ke paras lebih tinggi berbanding kadar kupon bon, maka harga bon akan turun ke paras lebih rendah berbanding nilai pokoknya.

Inflasi

Dalam keadaan ekonomi berkembang pesat, inflasi lazimnya turut naik. Kenaikan ini lambat laun akan menyebabkan kenaikan kadar faedah dan menyebabkan nilai bon jatuh.

Tempoh Matang

Berikutan bon adalah instrumen yang mudah dipengaruhi turun naik inflasi, bon jangka panjang selalunya berdepan ketidakpastian lebih ketara berbanding bon jangka pendek.

Kualiti Kredit

Sudah menjadi lumrah bahawa hutang perlu dibayar. Justeru kredibiliti dan kualiti kredit penerbit bon adalah penting dalam menentukan harga bon kerana ia dapat membantu pelabur membuat keputusan berkaitan pembelian bon.

Pulangan daripada bon korporat selalunya lebih tinggi berbanding bon kerajaan disebabkan risikonya yang lebih tinggi.

Kenapa labur dalam bon?

Pelaburan bon menawarkan alternatif kepada pelabur dalam mempelbagaikan portfolio pelaburan kerana bon membabitkan risiko rendah berbanding saham.

Berikutan bon menawarkan pulangan dalam bentuk faedah tetap secara berkala dan pembayaran balik jumlah pokok apabila sampai tarikh matangnya, ia adalah instrumen sesuai jika matlamat pelaburan ialah mengekalkan wang pokok dan mendapatkan pulangan konsisten.

Bergantung kepada tempoh masa pelaburan, bon yang boleh dipertimbangkan merangkumi bon jangka pendek, jangka sederhana dan jangka panjang.

Namun, dalam membuat pilihan, anda perlu memahami faktor yang mempengaruhi harga bon yang mahu dibeli. Bagaimanapun pembabitan pelabur runcit dalam bon lazimnya terhad kepada pelaburan dalam dana bon yang ditawarkan melalui unit amanah.

Dana bon adalah kombinasi beberapa jenis bon berbeza, maka risikonya adalah lebih rendah berbanding pelaburan dalam satu bon saja.

Anda juga perlu mendapatkan maklumat secukupnya syarikat pengurusan dana terbabit seperti rekod prestasi dan pengalaman mereka.

Pastikan juga pendekatan pelaburan mereka bersesuaian dengan profil risiko dan matlamat pelaburan anda.

Share this

20 Responses to "Apa itu bon?"

 1. info yg bagus, kat mana u blaja utk mnjadi utc, koz if we succed dlm test dye, bleum tentu kite pndai nak monitor acc client nnti. tq

  ReplyDelete
 2. Terima kasih muhafis kerana sudi meniggalkan komen di blog kecil saya ini..

  saya percaya, untuk berjaya dalam apa-apa bidang memerlukan minat yang mendalam.. dengan minat yang menyeluruh dan mendalam lah yang akan menentukan semuanya...

  banyakkan membaca dan belajar dari mereka-mereka yang telah berjaya dalam bidang ini juga menjadi pegangan saya.. para upline tidak lokek dan kedekut ilmu mereka.. banyakkan bertanya tentang apa yg kita kurang faham...

  ReplyDelete
 3. saye nak gunakan info nih nak buat assignment..

  ReplyDelete
 4. ainieynoky,

  no hal.. info yang ada dalam blog ni untuk dikongsi bersama..
  jika ada apa bantuan, saya sudi membantu..

  ReplyDelete
 5. Salam..saya tertarik dengan topik ni..sebab berkaitan dgn subjek yg saya ambil..boleh x nk tanya?

  Apa beza bon dgn sukuk??

  ReplyDelete
 6. Barulah saya faham apa itu bon. Terima kasih saudara herwan

  ReplyDelete
 7. ALHAMDULILLAH....info yg sgt2 berguna.... sya plajar perbankan...tp 1 apa pun x pham bila lec ajar sbb asas sya adlh sains..... insya ALLAH dpt mmbntu sya....

  ReplyDelete
 8. alhamdulillah sangt membantu..saya sedang mempelajari market syariah yang ada untuk buat investment, boleh berikan saya link atau website yang membolehkan saya memahami produk-produk yang ditawarkan dan terma yang dikenakan pada produk tersebut..

  terima kasih byk.

  shyfull

  ReplyDelete
 9. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 10. salam..nak tnya siapa je yang boleh beli bond ? dan apa akan jadi thdpt duit yg d beri pinjam kepadaa krjaan if dia meninggal dunis

  ReplyDelete
 11. hai... boleh saya tahu semua berkaitan Bond rating???? Apa itu bond rating??? Apa dan siapa yang terlibat dgn bond rating??? kenapa wujud Bond rating??? siapa yang menguruskan bond rating ????

  mohon pencerahan banyak nak menimba ilmu :)

  ReplyDelete
 12. Halo,

  Adakah anda telah dinafikan pinjaman dari bank
  Atau ada beberapa institusi kewangan menolak permintaan anda untuk satu atau lebih sebab?
  Saya menagih anda untuk berjumpa dengan Madam Margaret, CEO syarikat Margaret Pedro Loan, dengan semua masalah kewangan anda akan diselesaikan.
  Allah SWT telah begitu setia kepada saya dan seluruh isi rumah saya untuk menggunakan Ibu Margaret untuk mengubah keadaan kewangan saya menjadi lebih baik dan stabil yang sekarang saya memiliki perniagaan saya sendiri di bandar
  Nama saya Wani Binti Yasin dari bandar kuala di Malaysia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Ibu Margaret kerana membantu saya dengan pinjaman yang baik selepas saya mengalami banyak masalah dalam tangan pemberi pinjaman dalam talian pinjaman palsu yang menipu saya untuk wang saya tanpa menawarkan saya pinjaman, saya telah memerlukan pinjaman untuk 2 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di bandar Kuala di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di India yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman dan saya begitu Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya untuk syarikat palsu di India, kerana ini saya telah hutang kepada bank dan kawan-kawan saya dan saya tidak mempunyai sesiapa untuk berlari, sehingga satu hari yang setia bahawa seorang kawan saya dipanggil Nur Syarah setelah membaca keterangannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari syarikat pinjaman Ibu Margaret, jadi saya harus menghubungi Nur syarah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi ibu Margaret bahawa dia adalah seorang ibu yang baik dan saya perlu memanggil keberanian dan saya menghubungi ibu Margaret dan mengejutkan saya pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 2 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah keajaiban dan saya perlu memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Margaret. Ia juga telah menyedari bahawa beberapa orang menggunakan kata-kata yang baik yang saya katakan tentang Ibu Margaret Pedro untuk tindakan penipuan, jadi tolong orang yang baik, saya mahu anda berhati-hati. Dan saya juga akan menggunakan media ini untuk menggalakkan anda semua untuk menghubungi syarikat pinjaman ibu Margaret hari ini melalui e-mel: margaretpedroloancompany@gmail.com dan dapatkan masalah kewangan anda diselesaikan. Saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti saya telah lakukan dan anda juga dapat menghubungi saya untuk maklumat lebih lanjut tentang ibu Margaret melalui e-mel saya: wanibintiyasin@gmail.com dan anda masih boleh menghubungi rakan saya Nur Syarah yang memperkenalkan saya kepada Ibu Margaret melalui e-mel : nursyarah36@gmail.com
  semoga Allah terus memberkati dan Memperkasa Ibu Margaret kerana mengubah kehidupan kewangan saya.

  ReplyDelete
 13. Halo,

  Adakah anda telah dinafikan pinjaman dari bank
  Atau ada beberapa institusi kewangan menolak permintaan anda untuk satu atau lebih sebab?
  Saya menagih anda untuk berjumpa dengan Madam Margaret, CEO syarikat Margaret Pedro Loan, dengan semua masalah kewangan anda akan diselesaikan.
  Allah SWT telah begitu setia kepada saya dan seluruh isi rumah saya untuk menggunakan Ibu Margaret untuk mengubah keadaan kewangan saya menjadi lebih baik dan stabil yang sekarang saya memiliki perniagaan saya sendiri di bandar
  Nama saya Wani Binti Yasin dari bandar kuala di Malaysia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Ibu Margaret kerana membantu saya dengan pinjaman yang baik selepas saya mengalami banyak masalah dalam tangan pemberi pinjaman dalam talian pinjaman palsu yang menipu saya untuk wang saya tanpa menawarkan saya pinjaman, saya telah memerlukan pinjaman untuk 2 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di bandar Kuala di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di India yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman dan saya begitu Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya untuk syarikat palsu di India, kerana ini saya telah hutang kepada bank dan kawan-kawan saya dan saya tidak mempunyai sesiapa untuk berlari, sehingga satu hari yang setia bahawa seorang kawan saya dipanggil Nur Syarah setelah membaca keterangannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari syarikat pinjaman Ibu Margaret, jadi saya harus menghubungi Nur syarah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi ibu Margaret bahawa dia adalah seorang ibu yang baik dan saya perlu memanggil keberanian dan saya menghubungi ibu Margaret dan mengejutkan saya pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 2 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah keajaiban dan saya perlu memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Margaret. Ia juga telah menyedari bahawa beberapa orang menggunakan kata-kata yang baik yang saya katakan tentang Ibu Margaret Pedro untuk tindakan penipuan, jadi tolong orang yang baik, saya mahu anda berhati-hati. Dan saya juga akan menggunakan media ini untuk menggalakkan anda semua untuk menghubungi syarikat pinjaman ibu Margaret hari ini melalui e-mel: margaretpedroloancompany@gmail.com dan dapatkan masalah kewangan anda diselesaikan. Saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti saya telah lakukan dan anda juga dapat menghubungi saya untuk maklumat lebih lanjut tentang ibu Margaret melalui e-mel saya: wanibintiyasin@gmail.com dan anda masih boleh menghubungi rakan saya Nur Syarah yang memperkenalkan saya kepada Ibu Margaret melalui e-mel : nursyarah36@gmail.com
  semoga Allah terus memberkati dan Memperkasa Ibu Margaret kerana mengubah kehidupan kewangan saya.

  ReplyDelete
 14. Halo, saya Puan GLORIA Peminjam Pinjaman Swasta. Kami memberi pinjaman kepada syarikat 2% yang lebih rendah. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang, ATAU anda memerlukan pinjaman perniagaan untuk meningkatkan perniagaan anda, membayar bil anda dan meningkatkan kesuburan syarikat anda? telahkah anda
  ditolak oleh Bank dan institusi kewangan lain? kami menyediakan perkhidmatan yang baik kepada
  individu, korporat, lelaki dan wanita perniagaan dan kami bersedia membantu orang
  yang bersedia menulis kepada syarikat kami dan mendaftar dengan kami dan kami akan membantu ramai orang yang secara kewangan turun. Walau bagaimanapun, Opportunity Finance berada di Langkah Pintu anda, jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (gloriasloancompany@gmail.com) Atau WhatsApp Number +1 (361) 645-7557 dan dapatkan pinjaman anda hari ini.
  Puan Gloria S MD / Ketua Pegawai Eksekutif
  KEPERLUAN KREDIT MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN:
  1) Nama penuh: ............
  2) Jantina: ............ .....
  3) Umur: ........................
  4) Negara: .................
  5) Nombor Telefon: ........
  6) Kerja: ..............
  7) Pendapatan: ......
  8) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .....
  9) Tempoh pinjaman: ...............
  10) Sebab untuk pinjaman: ...........
  11) Adakah anda memohon dan ditolak? Kemudian ........
  12) Adakah anda bercakap bahasa Inggeris .......
  Best Regard

  ReplyDelete
 15. Selamat hari setiap orang. Sila baca kisah kehidupan sebenar kehidupan saya. Nama saya Vania hilman dari Malaysia dan kini tinggal di Dubai. Seorang ibu tunggal dengan 2 anak. Saya telah terlibat dalam banyak penipu di internet dengan mendapat wang saya yang keras, mencari pinjaman penyatuan, sehingga malam yang setia, saya berdoa dan saya fikir Tuhan mengarahkan saya untuk melihat kesaksian syarikat pinjaman di internet minggu ini dengan nama RIKA ANDERSON LOAN COMPANY dengan e-mel, rikaandersonloancompany@gmail.com ibu membantu saya dengan 120,000USD setelah beberapa kenalan dengan banyak peminjam palsu online, tolong orang saya, berhati-hati untuk mendapatkan pinjaman dengan biaya pendahuluan tanpa jaminan atau pengesahan bahwa perusahaan adalah lesen dan dikenali. Syarikat pinjaman ini datang untuk menyelamatkan saya apabila saya memerlukannya paling banyak, pada mulanya saya tidak pernah mempercayai mereka, tetapi setelah memenuhi tuntutan mereka, saya seorang wanita yang bahagia. yang merupakan perkara yang paling penting dalam kehidupan. Hari ini saya membayar hutang saya dan juga bangga dengan apartmen saya sendiri. Ibu dan dua kawan saya mengambil kesempatan daripada tawaran ini, dan saya juga mahu seluruh negara mengambil kesempatan daripada tawaran yang murah hati ini. inilah e-mel peribadi saya vaniahilman1@yahoo.com dan bagi syarikat pinjaman yang membantu saya di sini adalah maklumat perhubungan mereka rikaandersonloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 16. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membiayai perniagaan anda atau dalam sebarang tujuan? kami adalah pemberi pinjaman pinjaman berlesen yang sah dan sah Kami menawarkan pinjaman kepada firma perniagaan, syarikat dan individu pada kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2% peratus, Ini mungkin pinjaman jangka pendek atau panjang atau bahkan jika anda mempunyai kredit yang lemah, Kami akan memproses pinjaman anda sebaik sahaja kami menerima permohonan anda. kami adalah sebuah institusi kewangan bebas. Kami telah membina reputasi yang sangat baik sejak beberapa tahun dalam menyediakan pelbagai jenis pinjaman kepada beribu-ribu pelanggan kami. Kami menawarkan perkhidmatan pinjaman yang terjamin kepada semua warganegara dan bukan warganegara yang kami menawarkan pinjaman peribadi mudah, pinjaman perniagaan / perniagaan, pinjaman kereta, kewangan pajakan / peralatan, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman rumah, dll untuk semua warganegara dan bukan warganegara dengan baik sejarah kredit baik atau buruk. Jika anda memerlukan e-mel syarikat kami (lindamooreloans@gmail.com) atau Whatsaapp +19292227999, anda boleh menghantar e-mel kepada kami dengan maklumat anda. E-mel saya hari ini dan anda akan gembira yang anda lakukan. lindamooreloans@gmail.com Salam.

  ReplyDelete
 17. Halo semua, saya John Walker, saya terjebak dalam keadaan kewangan dan saya perlu membiayai semula dan membayar bil saya dan memulakan Perniagaan. Saya cuba mencari pinjaman dari pelbagai firma pinjaman baik swasta dan korporat tetapi tidak pernah berjaya, dan kebanyakan bank menolak kredit saya. Tetapi seperti yang Allah akan memilikinya, saya diperkenalkan kepada seorang wanita Tuhan oleh seorang sahabat bernama Benson dan saya mendapat pinjaman sebanyak $ 500,000 dan hari ini adalah pemilik perniagaan Jadi sahabat saya, jika anda harus menghubungi mana-mana firma dengan rujukan untuk mendapatkan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2% dan pelan dan jadwal bayaran balik yang lebih baik, sila hubungi Puan Linda Moore (lindamooreloans@gmail.com) dia tidak tahu bahawa saya melakukan ini tetapi saya sangat gembira sekarang dan saya memutuskan untuk memberitahu orang ramai tentangnya, dia menawarkan pelbagai jenis pinjaman kepada individu dan syarikat dan saya juga mahu Tuhan memberkati dia. Anda boleh menghubungi beliau melalui e-mel di: lindamooreloans@gmail.com
    whatsapp: +19292227999

  ReplyDelete
 18. Halo semua, saya John Walker, saya terjebak dalam keadaan kewangan dan saya perlu membiayai semula dan membayar bil saya dan memulakan Perniagaan. Saya cuba mencari pinjaman dari pelbagai firma pinjaman baik swasta dan korporat tetapi tidak pernah berjaya, dan kebanyakan bank menolak kredit saya. Tetapi seperti yang Allah akan memilikinya, saya diperkenalkan kepada seorang wanita Tuhan oleh seorang sahabat bernama Benson dan saya mendapat pinjaman sebanyak $ 500,000 dan hari ini adalah pemilik perniagaan Jadi sahabat saya, jika anda harus menghubungi mana-mana firma dengan rujukan untuk mendapatkan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2% dan pelan dan jadwal bayaran balik yang lebih baik, sila hubungi Puan Linda Moore (lindamooreloans@gmail.com) dia tidak tahu bahawa saya melakukan ini tetapi saya sangat gembira sekarang dan saya memutuskan untuk memberitahu orang ramai tentangnya, dia menawarkan pelbagai jenis pinjaman kepada individu dan syarikat dan saya juga mahu Tuhan memberkati dia. Anda boleh menghubungi beliau melalui e-mel di: lindamooreloans@gmail.com
    whatsapp: +19292227999

  ReplyDelete
 19. ANDA MEMILIKI PENAWARAN PINJAMAN URGENT APLIKAT SEKARANG.
       (Franklinsloans37@gmail.com)

  Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan? pinjaman peribadi, pinjaman rumah, kereta
  pinjaman, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tidak bercagar, usaha
  modal, dsb .. Atau adakah anda telah menolak pinjaman oleh bank atau a
  institusi kewangan untuk sebarang sebab. Kami adalah pemberi pinjaman swasta, pinjaman
  kepada perniagaan dan individu dalam kadar faedah rendah dan berpatutan
  Kadar faedah 4%. jika Berminat dengan pinjaman? Hubungi kami hari ini di
  (Franklinsloans37@gmail.com) dan dapatkan pinjaman anda hari ini.
  Adakah anda memerlukan pinjaman segera atau bantuan kewangan lain?

  Kami menawarkan semua jenis pinjaman pada kadar dua peratus (4%). e-mel kami sekarang
  melalui: Franklinsloans37@gmail.com dengan maklumat berikut

  nama penuh
  tarikh lahir::
  negara:
  pekerjaan:
  jumlah pinjaman:
  tempoh pinjaman:
  tujuan pinjaman:
  pendapatan bulanan:

  E-mel kepada kami sekarang melalui (Franklinsloans37@gmail.com)
  WhatsApp: +19292227880
  Salam
  Mr.Williams Henry Franklin.
  Ketua Pengiklan
  WILLIAMS LOANS LTD.aa

  ReplyDelete
 20. Kami menawarkan pelbagai perkhidmatan kewangan yang meliputi: Perancangan Perniagaan, Perdagangan dan Pembangunan Kewangan, Hartanah dan Gadai Janji, Pinjaman Penyatuan Hutang, Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Swasta, Pinjaman Pembiayaan Semula Rumah dengan kadar faedah yang rendah pada 1.00% setiap tahun untuk individu, syarikat dan badan korporat. Dapatkan yang terbaik untuk keluarga anda dan memiliki rumah impian anda serta skim Pinjaman Umum kami. Pemohon yang berminat harus menghubungi kami melalui BBM INVITE: {D8980E0B}
  WhatsApp Only :: {33753893351}
  E-mel: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

  ReplyDelete