Monday, January 11, 2016

6 Tips Unit Trust Untuk Beginner

Beberapa tips yang saya ingin kongsikan berkaitan pelaburan dalam unit trust. 
1. Ringgit Cost Averaging. Katakan anda ada RM10,000 tunai. Jangan masukkan RM10,000 tu sekaligus ke dalam 1 portfolio unit trust. Pecahkan kepada beberapa jenis portfolio.
Hal ini adalah kerana harga unit trust ni berubah-ubah macam saham dan kalau kita terperangkap dalam keadaan market yang sedang menurun, at least harga purata unit kita dapat diturunkan.
2. Biasanya yang buat Ringgit Cost Averaging ni akan buat dalam tempoh masa tiga tahun. Dan disebabkan simpanan unit trust ni untuk jangkamasa panjang, tiga tahun adalah dianggap normal atau jangka masa sederhana.
3. Pemilihan fund. Untuk yang tak tau apa-apa, memang susah. Kalau dengar cakap agen yang tak tau apa-apa pun susah. Jadi kita serahkan kepada pakar. Pergi laman Morningstar ni, pilih fund dengan rating 4 atau 5 bintang. Settle.
4. Pemilihan fund. Selain Morningstar, boleh guna data dari Lipper Leaders. Cross check top fund antara dua ni untuk dapatkan fund yang terbaik berdasarkan recommendation daripada pakar.
5. Pemilihan fund. Elakkan new fund sebab performance dia masih lagi tak diketahui. Berdasarkan pengalaman orang lain dalam forum, ada je new fund yang tak perform sangat. Agent unit trust biasa akan promote new fund all out untuk kejar sales dan performance bonus.
6. Berapa lama nak simpan? Unit trust ni adalah instrumen pelaburan medium term iaitu bermula dari 3 tahun dan ke atas. Kurang daripada tu maka adalah susah untuk korang masyuk. Kalau ada pun, sikit je.
Kenapa unit trust?
Bukan semua orang mampu baca chart atau faham dengan pergerakan ekonomi semasa untuk melabur dalam saham, jadi untuk golongan ni, eloklah duit lebih tu diletakkan dalam instrumen pelaburan seperti unit trust kalau nak pulangan lebih berbanding ASB, Tabung Haji.

Share this

1 Response to "6 Tips Unit Trust Untuk Beginner"

  1. Assalam tuan, saya agak keliru menguruskan pelaburan saya antara Fundsupersmart atau menggunakan khidmat Philip Mutual. Apakah pro dan kontra. Untuk maklumat saya adalah UTC yang memperjuangkan fund yang performance agak kurang dan sedang memikirkan platform yang sesuai membolehkan saya memilih fund mengikut performances rather than terikat dengan fund manager

    ReplyDelete